ביטוח לאומי: כל מה שישראלים בחו"ל צריכים לדעת

ביטוח לאומי לישראלים בחו"ל

אנשים טועים לחשוב שברגע שהם עוברים לחו"ל, הם יכולים להשאיר מאחור את הבירוקרטיה הישראלית, כולל כל מה שנוגע לתשלומים, מחויבויות וכדומה. עם זאת, אין זה מדויק, כך שגם אם בחרתם לעשות רילוקיישן, עדיין יש מספר דברים שעליכם לבצע מול המוסד לביטוח לאומי. אותו מוסד שביום יום מבקש לסייע בכול הנוגע לתמיכה כלכלית שנובעת בגין פגיעה תפקודית או רפואית.

אורזים במזוודה גמלאות וקצבאות

חשוב להבין שכתושב ישראלי שנמצא בחו"ל ממשיכות להגיע מגוון קצבאות ואף ממשיך להתקיים ביטוח בריאות ממלכתי. עם זאת, לא תמיד הגמלאות ממשיכות להגיע, לא תמיד המעמד כתושב נחשב בטוח ובאופן כללי לא תמיד קל להתמודד לבד מול ביטוח לאומי. מכאן ממש כפי שלא טסים לפני שעושים ביטוח נסיעות לחו"ל, כך גם לא טסים לפני שמקבלים מידע משפטי על תחום העיסוק הזה (תביעת ביטוח לאומי). יש להבין שכל מה שנוגע לתביעת ביטוח לאומי מוטב שיקבל חיזוק מקצועי של עורך דין שבקיא בתחום. הנקודה היא שאם לפני הרילוקיישן נעזרתם בגמלה כזו או אחרת, חשוב לוודא שהיא תמשיך להגיע באופן רציף גם לאחר המעבר. לשם כך עשויים להידרש מספר צעדים משפטיים, משמע ייעוץ משפטי עשוי להתגלות כמהותי.

משלמים דמי ביטוח ומשמרים את הזכויות

חשוב לדעת שאדם שהוא תושב ישראל, אך ששוהה ביעד אחר מחוץ לגבולות הארץ, עדיין ממשיך לשמור את הזכויות שהביטוח הלאומי מקנה לו. עם זאת, על מנת לממש זאת, חשוב לדעת שצריך להמשיך לשלם דמי ביטוח, וזאת בהתאם למצב ההכנסות ובהתאם למעמד הביטוחי. כלומר זה משנה אם מדובר בשכיר, עצמאי, חייל, תלמיד ישיבה, מתנדב בשירות לאומי, חבר קיבוץ וכדומה. כמו כן, ראוי לציין שכעבור 5 שנים של שהייה מחוץ לארץ מעמד התושבות נשלל. מה עושים אם מבקשים למנוע זאת? נדרשים להוכיח שמרכז החיים הוא בישראל, למרות השהויות הממושכות בחו"ל. פה כבר יש לחזור אל עולם הבירוקרטיה. נדרשים למלא שאלון ולצרף הוכחות.

קודם טפסים ורק אז טסים

עומדים לצאת לחו"ל לתקופה מסוימת? תשמרו על סדר! אין זה משנה אם עומדים לטוס לטובת טיול, לימודים, ביקור משפחה, עבודה זמנית וכדומה, וזאת כי כל עוד השהות אמורה להיות זמנית, ומרכז החיים אמור להמשיך להתקיים בישראל, עדיין צריך למלא "טופס דין וחשבון רב שנתי" ולהגישו למחלקת ביטוח וגבייה (ניתן גם באופן מקוון). עם זאת, אם יודעים שהמעבר אינו עומד להיות זמני, כלומר אם מבקשים להעביר את מרכז החיים לחו"ל, הרי שאז נדרשים למלא "שאלון לקביעת תושבות לשוהה בחו"ל".

חשוב לדעת!

כפי שציינו, כל עוד נחשבים תושבי ישראל עדיין נדרשים לשלם מס בריאות ותשלומי ביטוח לאומי, בהתאם לסך ההכנסות. פה נחדד שיש לשלם כל זאת גם עבור הכנסות שמגיעות מחו"ל. על אלו נדרשים לשלם כ12% מסך ההכנסות, ואם עצמאיים, הרי שנדרשים לשלם ביטוח לאומי ומיסי בריאות בגובה של 17%. עם זאת, שווה לברר האם שתי המדינות (המדינה שבה עובדים ומדינת ישראל) חתמו על "אמנת ביטוח לאומי בינלאומית". אם התשובה חיובית, הרווח שלכם – במקרה זה מאוד ייתכן שאין צורך לשלם ביטוח לאומי (מס בריאות עדיין נדרשים לשלם).

אל תוותרו על ייעוץ משפטי

לבסוף נציין שבכול הנוגע למעבר זמני או קבוע לחו"ל, מוטב להצטייד בהקדם במקבץ עצות של עורך דין שבקיא בביטוח לאומי. לצורך הדוגמה אם מעוניינים לבצע ניתוק תושבות, ההמלצה היא לעשות ביטוח רפואי בחו"ל ולא דרך חברה ישראלית, וזאת כדי להעצים את הטענה שמרכז החיים אינו בארץ.

נגישות